Havekalender

Forord: Hold styr på haven året rundt

Da jeg fik min første lille byhave i 1996, var jeg uden tvivl bedre stillet end de fleste, der står med sin første have. Jeg er nemlig opvokset med en far, som havde haven som hobby. Derfor vidste jeg allerede en hel del om haven generelt fra de mange timer, hvor jeg havde fulgt ham dyrke, spire, plante, grave, bekæmpe, klippe, beskære og passe prydhave, køkkenhave og drivhus til UG med kryds og slange.

Alligevel gik det ret hurtigt op for mig, at en have hurtigt kan blive et uoverskueligt og overvældende projekt. Der er jo det med haver, at de bare lever videre, uanset om du er der eller ej. Så hvis du ikke har et godt overblik, og hele tiden er på forkant og proaktiv, finder den sin egen vej – og gør den først det, bliver enhver opgave mindst 10 gange mere besværlig.

Derudover er der sæsonerne, at tage hensyn til. Glemmer du, at udføre opgaverne på de rette tidspunkter, kan det muligvis være for sent, når du kommer i tanke om det – og du må da vente i månedsvis, før muligheden byder sig igen. Øv.

Overblik og proaktivitet var præcis det, jeg manglede i min første lille byhave. Og et par år senere også i min anden have, som var en noget større villahave. Jeg var reaktiv og tog fat på opgaverne, når jeg kunne se, at de trængte. Det resulterede i, at alle opgaver faktisk endte med, at være virkelig hårde og besværlige. Og haveglæden blev efterhånden svær at finde.

Indimellem fik jeg lyst til, at smide håndklædet i ringen. Skulle man bare gøre, som de fleste efterhånden gør: have en græsplæne, en terrasse og et par krukker med blomster? Bum, færdig!?

I dag sidder jeg med min tredje have: en kæmpe have langt ude på landet. Og ved du hvad? Det er den nemmeste (og pæneste) have, jeg nogensinde har haft. Og den bliver bedre for hvert år, der går. Haveglæden er tilbage.

Og det skyldes udelukkende én ting: at jeg fik overblik og blev proaktiv. Det krævede dog en hel del tid og penge, at nå der til. Den tid og de penge kan du spare ved, at bruge Havekalenderen her, hvor alt er samlet på ét sted.

Havekalenderen holder nemlig styr på det hele for dig og fortæller dig: hvad der kan gøres, hvornår det kan gøres og hvordan det kan gøres, så du er på forkant året rundt.

Og det bedste af det hele: Havekalenderen udbygges løbende – uden ekstra omkostninger for dig. Og hvis der er noget indhold / information du savner, så sender du bare en besked.

Fra mit hjem til dit, Heidi Rahbek