Du kan sove dig til en bedre fedtforbrænding

Der sker mange spændende ting i kroppen og hjernen, mens du sover. Der bliver repareret, fornyet, opbygget og renset ud. Hvis du ikke sover nok, godt nok eller i det rette tidsrum, går der koks i systemet.

Du kan tænke på din søvn som en form for ’vaskeprogram’, der går i gang – eller burde gå i gang – på et bestemt tidspunkt hver aften. For de fleste mennesker starter ’programmet’ omkring kl. 22-23 om aftenen. Herefter kører programmet igennem en masse trin, indtil omkring kl. 6-7 om morgenen – forudsat at man rent faktisk sover i dette tidsrum.

Hvis du går meget sent i seng, får afbrudt din søvn eller står ekstremt tidligt op, så går du glip af nogle trin i ’programmet’. Én af konsekvenserne er, at du bliver en ’fedtlagrings-maskine’, fordi der blandt andet kommer rod i de hormoner, der styrer mæthed og fedtforbrænding.

Efter en nat med ikke-optimal søvn vil du således være mere sulten og dårligere til at forbrænde fedt. Derudover vil du sandsynligvis føle dig træt og energiforladt, hvilket kan resultere i, at du bliver sukkertrængende og samtidig får bevæget dig meget mindre. En kombination som virkelig kan arbejde imod ønsket om et vægttab.

 

Få basis på plads først
Kunne din søvn være (meget?) bedre, er første skridt, at få basis på plads. Det er alle de ting, du rent fysisk kan gøre for, at optimere din søvn. Og du har sikkert hørt det meste – eller det hele – før:

– få mest muligt dagslys i løbet af dagen
– undgå koffein efter kl. 16
– brug dæmpet lys om aftenen
– undgå ’skærmtid’ sidst på aftenen
– undgå at træne om aftenen
– brug naturlige, søvndyssende midler før sengetid (dōTERRA’s Serenity olie er meget effektiv)
– hold dit soveværelse fri for rod
– hold dit soveværelse fri for TV, mobiltelefoner og computere
– sov evt. med ørepropper, hvis det er en mulighed
– sov i et kulsort soveværelse (brug gerne mørklægningsgardiner)
– brug et vækkeur med kunstig solnedgang/solopgang og naturlyde

 

Hvis det ikke er nok
Har du allerede forsøgt med de mest gængse råd – uden held – så er næste skridt, at finde ud af, hvad der ligger gemt nedenunder, og så få ryddet op i det.

Dårlig søvn er faktisk meget ’interessant’. Når du sover, får underbevidstheden frit spil, og dårlig søvn kan således være et tegn på, at der er ’noget’, du ikke får taget dig af i dagtimerne eller ‘noget’ der gør dig utryg. Du kan særligt regne med, at dette er tilfældet, hvis alle de almindelige råd til god søvn ikke virker for dig.

Hvis du har en partner og I sover sammen, kan du kigge på dét først. Har I et godt forhold til hinanden? Er du komplet tryg ved vedkommende? Hvis ikke, tør din krop instinktivt ikke, at give fuldstændig slip om natten. Kroppen tror, at den kommer i livsfare, hvis den falder i dyb søvn ved siden af en ’fjende’.

Løsningen er naturligvis, at få forholdet på rette køl igen – eller afsluttet, hvis det er der, I er nået til. Ved længevarende konflikter der ikke kan løses med det samme, kan I prøve, at sove hver for sig i en periode. Hvis I begge får sovet bedre hver for sig, får I samtidig mere overskud til, at få løst jeres udfordringer på en fornuftig måde.

Det næste du kan kigge på, er, hvad din underbevidsthed prøver, at fortælle dig med den dårlige søvn. Hvad er det, du ikke har fået ’ryddet op’ i eller givet slip på? Hvad er det for nogle komponenter i dit liv, som du er dødtræt af eller utryg ved? Hvad er det for nogle ønsker, du ikke får handlet på? Det er et opklaringsarbejde, som kan tage tid.

Hvis du drømmer meget om natten, kan dine drømme være en ledetråd. Du kan have en notesbog og kuglepen på dit natbord, og så snart du vågner om morgenen – eller hvis du vågner i løbet af natten – så skriv et par stikord fra dine drømme ned, så du ikke glemmer dem. Når du får tid, så prøv at slå dine drømme op. Du kan finde et gratis og omfattende opslagsværk med drømmesymboler lige her.

 

<<< Tilbage til bibliotek